Eksperimentai su lęšiais
2 min. skaitymo
Lęšiai – sočios, riešutų skonį menančios kruopos, be kurių neapsieina dažnas Artimųjų Rytų virtuvės patiekalas. Pagardinti egzotiškais prieskoniais bei aromatingais žalumynais lęšiai gali tapti ne tik kasdieniu, bet ir šventiniu maistu.

Raudoni ir žali, geltoni ir oranžiniai, rudi, juodi… – lęšių spalvų paletė tikrai gana plati. Verta žinoti, kad prieš verdant šias kruopas, jas reikia kruopščiai perplauti ir bent valandą pamirkyti šaltame vandenyje. Ir dar viena kulinarinė subtilybė – jei lęšius padruskinsite virimo pradžioje, jie virs kur kas lėčiau, tad pasūdyti kruopas geriausia pačioje pabaigoje. Norint, kad lęšiai neištežtų, šiuos ant lėtos ugnies reikėtų virti ne ilgiau nei pusvalandį bei nepamiršti teisingojo kruopų-vandens santykio. Pastarojo puode turi būti trigubai daugiau nei lęšių.

 

Panorote išvirti lęšių sriubą? Be maistingųjų kruopų patiekalui naudokite keptuvėje pakepintus raudonuosius svogūnus, česnakus, morkas, savo sultyse konservuotus pomidorus. Ant daržovių berkite maltas kalendras, lauro lapus, karį ir kmynus. Jei norite paryškinti švelniai salstelėjusį kruopų skonį, taip pat įberkite cinamono bei pankolio prieskonių. Valgį puoškite šviežiais šalavijo lapeliais ir kedrinėmis pinijomis. Taip pat galite įlieti šiek tiek tabasko padažo.

 

Iš lęšių kruopų taip pat galima gaminti ir sveikuoliškus maltinukus. Juos suformuosite iš jau išvirtų, maltuvu sutrintų lešių, smulkiai kapoto svogūnėlio, vieno kiaušinio, šviežiai maltų pipirų ir trupučio ciberžolės. Iškeptus maltinukus galite naudoti suvožtiniams (bandučių sutepimui labai tiks tailandieškas kario padažas) arba skanauti vienus su šviežių salotų šūsniu.

 

Taip pat įdomu:
Ieškoma...